Om Overshootfestivalen


Välkommen till Overshootfestivalen - En festival för hållbarhet och rättvisa!


Overshootfestivalen är ett unikt evenemang som samlar människor från alla samhällsskikt för att tillsammans skapa medvetenhet och agera för en hållbar och rättvis värld. Denna festival är en viktig mötesplats för de som brinner för miljö- och klimatfrågor, och samtidigt för de som engagerar sig för sociala utmaningar.


Jorden lever i överskridande - Earth Overshoot Day markerar dagen då vi som globalt samhälle har förbrukat alla förnybara resurser för året. I år inföll den dagen redan den 2 augusti. Detta är en viktig påminnelse om att vi lever på lånade tider och att vår nuvarande livsstil är ohållbar. Om alla i världen levde som vi gör här i Sverige skulle Earth Overshoot Day inträffa redan den 3 april. Konsekvenserna av vårt överutnyttjande av resurser drabbar inte bara naturen utan även de mest sårbara människorna runt om i världen.

Genom Overshootfestivalen vill vi påminna om vikten av att använda våra resurser på ett mer ansvarsfullt och rättvist sätt. Vi behöver bryta ned klassklyftor och skapa strukturer som möjliggör för alla att vara med och påverka. Här handlar det om omtänksamhet, omställning och medmänsklighet. Vi behöver agera för vår egen skull, för våra barns skull och för vår planets framtid.

Festivalen samlar olika sociala- och miljörättviserörelser, aktivister och folkbildare för att tillsammans skapa en festival för alla. Här finns något för alla - oavsett om du är nyfiken på miljörättvisa och social mobilisering, vill spendera dagen med din familj och lära er om hållbarhet på ett interaktivt och roligt sätt, eller om du vill lyssna på musik med artister som kämpar för samhällsförändring.

Vi har ett varierat program med intressanta tal och debatter, forskare som delar med sig av sin kunskap, poesiuppläsningar och spännande workshops. Ta chansen att delta i aktiviteter som inspirerar till en mer hållbar livsstil och möjliggör samtal om hur vi kan skapa en positiv förändring.

Under festivalen kan du även utforska drop-in aktiviteter som knytis, yoga, upcycling mode workshop, repair café, klädbyte, träd-embroidery, öppet bibliotek, lek-hörna och träd-bygg-mini nimis. Det är en plats för lärande, kreativitet och gemenskap.

Vi strävar efter att festivalen ska vara inkluderande och respektfull, där olika idéer och perspektiv välkomnas. Tillsammans kan vi göra skillnad, och genom att vara en del av Overshootfestivalen får du möjlighet att påverka vår framtid och vara med och skapa en mer hållbar och rättvis värld.


Vi vill tacka Folkets Park, ABF, Svalorna Indien Bangladesh, Naturskyddsföreningen Malmö, FN-Förbund Malmö, Studiefrämjandet Skåne-Blekinge och SYSAV för deras stöd och samarbete. Utan dem hade festivalen inte varit möjlig!