Program Overshootfestivalen 2023


Sista uppdatering 7 juli

Poesi - 11.45-12.00 - Scenen

Kasper Uno Windh (f. 1999) är en sydskånsk poet och konstnär. Han skriver mycket om makt, bögar och landsbygd. Utöver poesi skriver Kasper Uno prosa och dramatik. Han har gått på Skrivarskolan vid Kvarnby Folkhögskola och är aktiv i den nystartade ljud- och textgruppen Danska Duon.

Rörelsernas Brandtal - 12.00-12.45 - Scenen

Vi är glada att presentera Overshootfestivalens talare


Folkets Skafferi och Alnarp's Agroecology Farm


Tua B. Frank - Röda Korsets Ungdoms Förbund Malmö
Lisa Bjerke - XR
Caroline Andrén - Ta Tillbaka Framtiden
Isak Sörling - Malmö FN Förening
Gudrun Schyman - Klimatalliansen

Musik- Scenen

Utekatt

14.00-14.45 

Vild eller tam? Det kanske inte är en fråga om antingen eller utan om både och. Utekatten har revir i flera världar. Kanske går något fundamentalt viktigt förlorat när vi blir helt tama. Samtidigt vill vi nog inte ha en totalt vild tillvaro. Här har kanske Utekatten något att lära oss om balans och om att bejaka det man är i just nu. Utekatt är Anton Petterssons musikprojekt där han får sjunga sina låtar på svenska, backad av sina vänner, musikanterna.

Sofia Thelin & Abelli

15.00-15.45 

DIN BARK - MIN HUD: om skogsträdgård och att leva med jorden


Sofia Thelin har skrivit tio sånger och en bok (som finns att köpa på festivalen!) om skogsträdgård och hållbar omställning. Kom och lyssna så får du lära laga svampomelett och odla en skogsträdgård själv! Konserten på duo med trombonisten Göran Abelli är en svängig vis- och folkmusikupplevelse med texten i centrum och passar alla åldrar från 9 år!

Gideon Jeremia

16.00-16.30 

Med texter som rör sig kring årstidernas skiftningar, livets mörker och hopp samt tåg, rör sig Gideon Jeremia i gränslandet mellan folk och country. Gillar man The Barr Brothers, Chris Smither och Blaze Foley så gillar man nog också Gideon! Tidigare i våras uppmärksammades han på flera musikbloggar och spellistor då han släppte singlarna  “Kom tillbaks” och ”Du kommer aldrig ta Manhattan”. Under våren har Gideon spelat förband till artister som Bror Gunnar Jansson och Gabriel Kelley och under 2023 släpper han en EP som spelats in på Tambourine Studios och Studio Sickan i Malmö.

Sven Svensson

16.30-16.45 

Visor, blues, rock, stillsamt, svängigt, vackert, tänkvärt, humoristiskt – Sven Svensson spelar egenskrivna låtar från de senaste åren. Låtar födda ur oron över hur världen ser ut och vad som händer i och med klimatförändringen.

Efia Abu & Drömbandet

17.00-18.00

Djupa, jordiga rötter och himmelsk lovsång. Med hjälp av skönklingande melodier och medryckande rytmer för Efia Abu fram sina berättelser om kärlek, hopp och inre transformation. Efia leder publiken på en vandring från mörker mot ljus där hyllning till livet och strävan efter balans är centrala värden. Med sin musik vill hon inspirera sina medmänniskor att släppa garden och våga lyssna till sitt hjärta. Efia är en malmöbaserad sångerska och låtskrivare med rötter i norra Skåne och i Ghana. Backad av sitt fenomenala band, Drömbandet, bjuder hon på autentisk och själfull roots reggae och soul på skånska.

Soundz of the South

18.15-19.00

Soundz of the South är ett politiskt hiphop-kollektiv som arbetar för att bygga en internationell arbetarklass mot kultur som är antiauktoritär, antikapitalistisk, antirasistisk och antisexistisk. De vill främja nya värderingar och nya former av kollektiv organisering, en ny sociopolitisk infrastruktur för det fria samhället. Sedan Soundz of the South bildades år 2008 har de arbetat för social rättvisa genom musik, poesi, filmvisningar och folkbildning, för att öka medvetenheten och skapa debatt.


Efter konserten följer ett samtal med bandet. 

Drop-in aktiviteter

Malmö's största knytis

11.00-20.00

Overshootfestivalen bjuder till Knytis

Kom och delta i Malmös största knytis! Ta med dig dina matlådor och andra saker du behöver för en gemensam matbordssamling och paus i Folkets Park. Vi kommer ha Folkets Skafferi och Alnarp's Agroecology Farm på plats, som förser oss med lite av deras mat och grönsaker, men idén är att vara medveten om den enorma matsvinn vi producerar samt avfallet som uppstår genom att köpa mat att ta med sig.

Vi erbjuder alla en plats vid bordet till att äta, diskutera, flirta, skämta, skratta, gråta, dricka och samtala med gamla bekanta och nyfunna vänner.

Malmös största knytis helt enkelt!

Omställningen till en hållbar värld kräver att vi hjälps åt och hittar sätt att dela på både resurser och arbetsinsatser. Ekosystemen och naturen är vår bästa inspiratör när vi ska vända tillbaka till en mindre resursförbrukande och ohållbar situation.

Calming Yoga

13.30 & 16.00

Mänsklighetens obalanserade relation till naturen speglas också i en överdos av uppmärksamhet uppe i tankevärlden.
Problemet vi står inför kan inte bara lösas med mer nya idéer, tankar och åsikter. Även om de kommer att vara viktiga. Utan kroppens intelligens, som innefattar naturens komplexa sätt att skapa resiliens och kreativa lösningar, kommer vi ha svårt att hitta till en plats av hållbar samexistens. Det fantastiska med detta är att vi inte behöver göra något mer än att ge av vår uppmärksamhet till kroppen och sinnliga upplevelser. Yoga är en av praktikerna som ämnar att göra just detta. Ordet Yoga betyder “att ena” och kan vara en god hjälp för oss att komma i balans. 

Upcycling clothes art

11.00-16.00

Hur mår modet? Workshop med rörelsen Back in Position och konstnär Ninia Sverdrup Från gammalt till nytt DIY (do it yourself) är en gammal rörelse som fått nytt uppsving. Det är en rörelse som slår an på dagens samhälle på många sätt: genom att skapa själv från material som finns tillhands är den inte bara vänligare mot vår miljö, utan skapar dessutom kreativ glädje hos den som gjort den.

I workshopen utgår vi från uttjänta kläder. Vi syr om och mixar fritt; en byxa blir en blus, en T-shirt får puffärmar, en tröja blir en kjol….Helt enkelt så som du själv vill ha det. Vi nålar och tråcklar.


Ninia Sverdrup är konstnär och har bott och arbetat med videokonst under många år i Berlin. 2018 flyttade hon ut på landet i Halland där hon odlade, hade får och arbetade konstnärligt med ullen. Nu bor hon i Lund. Gamla kläder är för tillfället hennes nya konstmaterial. www.niniasverdrup.com eller http://backinposition.blogspot.com

Tote Bag Print

11.00-20.00

Kom och styla en hemmagjord tygväska med ett klimatbudskap eller sy på en patch för att sprida motivation och inspiration för klimaträttvisa. Extinction Rebellion (XR) är en gör-det-tillsammans-rörelse. Alla våra designelement och konstverk kan användas icke-kommersiellt i syfte att rädda planeten. Ta gärna med dig något av textil som du vill pryda med ett klimat budskap eller använd en av de uppcycled tygkassar som XR Malmö har sytt.

Pop-up Repair Café

11.00-15.00

När vi lagar våra prylar istället för att köpa nytt, visar vi respekt för de människor som arbetat hårt för att producera dem. Vi minskar också efterfrågan på exploatering av naturresurser och utvinning av sällsynta material, vilket är en viktig del av en hållbar och rättvis framtid.

Så låt oss ta ett steg mot en mer cirkulär ekonomi genom att laga våra prylar, dela resurser och tänka långsiktigt. Tillsammans kan vi göra en positiv förändring för både klimatet och social rättvisa.

Repair Café Malmö är med på Overshootfestivalen för att hjälpa er med lagningen av era prylar. Missa inte deras drop-in bord!

Open Library/ Bokbyte

11.00-20.00

Låt oss äga på att låna!

Ett nytt sätt att inte slösa med resurser är att dela på dem! Nej, vi bara skojar. Såklart är delandet minst lika gammalt som människan själv.

Vilken fantastisk paradox det kan vara att vi alla får tillgång till mer när vi delar på resurser och inte behöver äga själva. Men när jorden och dess “resurser” är begränsade så är situationen just precis sådan. Vi lever alla i en lånad tid och rum så låt oss äga lånandet!

Öppet bibliotek: Byt eller bara ta en bok från hylla!

Tree Embroidery

11.00-20.00

Konst kan vara ett kraftfullt sätt att skapa medvetenhet, inspirera handling och förmedla budskap på djupet.

Genom konst kan vi visa på de komplexa sambanden mellan naturen och det urbana landskapet. Embroderi, med sina fina trådar och detaljer, ger oss möjlighet att skapa bilder som fångar de subtila nyanserna i vårt förhållande till miljön. Vi kan gestalta hur stadsmiljön och naturen samexisterar och påverkar varandra.

Tillsammans med Studio Träda kan du utforska de här dimensionerna genom att använda dig av broderi, tygg och kreativitet.

Välkommen till drop-in området under stora trädet i Folkets Park!

Clothes Swap

14.00-20.00

Röda Korset Malmö, Röda Korsets Ungdomsförbund Malmö och Lund, Naturskyddsföreningen Malmö och projektet Terra-Pi* har ett gemensamt klädbyte .

Ta med dig kläder (för vuxna och barn, även skor och accessoarer) du vill byta eller lämna. Du får byta en sak mot en sak. Inget kommer kunna köpas. Det som blir över kommer att skänkas till Röda Korset Malmös Secondhandbutik.

Vi ser klädbyte som ett viktigt och roligt lösningsexempel där vi bryter överkonsumtionen - tillsammans. Samtidigt kan klädbyten också innebära viktiga mötespunkter för reflektion och utbyte mellan människor och olika typer av organisationer. De kan också skapa samarbeten, som mellan oss nu, där miljö- och humanitära organisationer krokar arm och stärker varandra. Just sådana exempel som vi behöver för att lösa det här superkomplexa problemet som klimat- och miljökrisen är, och därmed trygga en god samtid och framtid för alla.

Mini-Nimis Bygg 

11.00-20.00

Kanske kommer vi inom en snart framtid att återupptäcka hur givande det är att kunna bygga och laga saker själva. Att vara någorlunda händig gör också att vi känner oss kapabla och tryggare i oss själva. Förutom att det är både roligt och givande är tillvaratagandet av restmaterial och förlängningen av livslängden hos prylar/möbler/hus etc. något som vår planet behöver för att inte hamna i en obalans där det tas mer resurser än vad som hinner växa tillbaka. För varje sak vi bygger själva av restmaterial eller lagar istället för att köpa nytt, så hjälper vi till att flytta overshoot-datumet åt rätt håll! 

Högläsning och Boksamtal

13:00-17:00

Högläsning och boksamtal är kraftfulla verktyg för att inspirera barn att lära sig läsa och utforska världen. Det ökar deras språkliga och kognitiva förmågor samtidigt som det främjar deras fantasi och kreativitet. Vi kan forma framtidens ledare och förändringsagenter genom att ge dem tillgång till böcker och möjligheter till diskussioner.


Läsambassadörer ska hålla i högläsning och boksamtal. De ska även hålla i lekar och övningar såsom charader, frågesport och teater. Syftet är att främja läsning bland barn och unga!

Med tif (Tillsammans i förening)